Kims planetvänliga blusar blir konst på Björk i Nora

Kläder blir konst när Kim Corein ställer ut sina unika färgsprakande kreationer på Björk Kafé & Skafferi i Nora.

Vanligen visar man fotografier och tavlor på en utställning. Men det är inte en självklarhet på Björk Kafé och Skafferi. Idéen att ställa ut kläder som konstverk kom från Mathilda Perrakoski som driver kaféet i Kvarteret Bryggeriet.
– Jag har länge gått i tankarna att det vore intressant att visa upp konst i mer 3D-form på väggarna. Ninaballerinas kollektioner är som ögongodis, du önskar du kunde byta ut hela garderoben och det finns liksom ett före och ett efter upptäckten av henne. Jag har alltid tyckt om hennes korta modell ”Bergsviol” och vid ett tillfälle såg jag tydligt framför mig att de i sig är konst. Formen i sig är nästan fyrkantig – som en tavla hängandes på galje på rostig spik, säger Mathilda.

Kim Corein som syr kläderna med varumärket Ninaballerina ser mycket fram emot att vara gästkonstnärer och visa upp sina kläder under två månader på det charmiga kaféet.
– Jag tänkte inte att mina plagg skulle kunna ställas ut som konstverk. Men när jag fick frågan så blev det självklart. Det jag gör är ju småskaligt, och till skillnad från vanlig konfektion så designar och syr jag plaggen själv. Där ett HM-plagg blir snedsytt så lägger jag tid och kärlek bakom varje söm, säger Kim som blev både glad och överraskad när frågan om utställning kom.

Här hänger Bergsviolerna på rad och med på foto är även dess upphovsmakare Kim Corein.

I utställningen visar Kim blusen Bergsviol och alla dess uttryck som varierar med tygerna. Som modedesigner skapar Kim hållbara kläder av second hand-tyger. I hennes ateljé i Storå föds färgsprakande plagg och kreationer, ofta finns det bara ett plagg som ser likadant ut.
– Jag syr av second hand-tyger och oftast räcker bara tyget till ett plagg. Med mina kläder vill jag göra mode lite mer hållbart samtidigt som jag vill sprida glädje med uttrycksfulla kläder, säger Kim.

Kim kommer under sommaren vara med och driva en popup butik i Kvarteret Bryggeriet tillsammans med nio andra kreatörer och konstnärer. Butiken heter KomIn och ligger i den så kallade hantverkslängan.
– Tidigare hade jag en egen butik och ateljé det ska bli riktigt kul att vara tillbaka i området under sommaren, säger Kim.

Om Kim Corein
Sedan 2017 har Kim Corein skapat planetvänliga kläder med varumärket Ninaballerina i sin ateljé. Genom att ta vara på second hand-tyger och omvandla dem till plagg att bära och älska minskar behovet av nyproduktion. Kim både syr och skapar mönstren till plaggen. Hennes kollektionen består av ett fåtal modeller och det är tygerna som står i fokus i skapandet av de bekväma kläderna med en touch av 80-talet.

Om Björk Kafé och skafferi
Björk ligger mitt i kreativa Kvarteret Bryggeriet i Nora. Området brinner för kultur, konst, miljö och hälsa. Här serveras kreativa luncher och fika med hållbara råvaror. Vårt skafferi och galleri visar upp lokala matproducenter och konstnärer.

Kontaktuppgifter
Kim Corein, kimcorein@gmail.com
0707886063

Praktisk information
Utställningen 1/5-30/6
Öppet samtidigt som Kaféet

Kim Corein och Mathilda Perrakoski samtalar om utställningen.
Blusen Bergsviol ställs ut på Björk Kafé och Skafferi under maj och juni.